Samhällsanalys

Samhällsanalys – nulägesbeskrivning
För att delta i Klimatsolidaritets formella föreningsverksamhet bör man kunna ställa sig bakom merparten i denna samhällsanalys. Den ska ses som ett dynamiskt dokument som löpande ska uppdateras. Så även om du inte ställer upp på allt i denna nulägesbeskrivning av dagens samhälle och mänskliga behov, är du välkommen att föra fram dina synpunkter i dialoger som ständigt ska pågå i rörelsen.

För att delta i våra studiecirklar behöver man naturligtvis inte acceptera allt innehåll i samhällsanalysen. Det är snarare så att studiecirklarna är till för att man ska få sådana insikter i omställningsproblematiken att man kan värdera trovärdigheten i nulägesbeskrivningen.

Klimatförändringar
Klimatforskarna i FNs klimatpanel (IPCC) har slagit fast att växthuseffekten är en realitet (verklig) och att den orsakas av fossila utsläpp av växthusgaser (främst koldioxid, CO2) orsakade av mänskliga aktiviteter. Vi borde redan ha börjat ställa om samhället för att bidra till att jordens uppvärmning inte skulle överstiga 1,5 grader i genomsnitt till nästa århundrade. Det var också målet i Parisavtalet. Nu varnar forskarna för att det kan bli svårt att klara två graders uppvärmning eftersom utsläppen globalt fortsätter att öka. Om så skulle ske kan det bli katastrofala följer för hela mänskligheten varnar forskarna.

Utarmning av den biologiska mångfalden
Lika tydliga är forskarvärlden över att det pågår en galopperande utarmning av den biologiska mångfalden. En orsak till detta är mänsklighetens förstörelse av livsmiljöer för mängder av djur- och växtarter. Och klimatförändringens påverkan på vädret påskyndar också utdöendet av arter. Forskarna varnar för att hotet mot den biologiska mångfalden i sig kan vara en större risk för människans fortlevnad på jorden än klimathotet.

Allvarliga pandemier
Många år före utbrottet av Corona-pandemin varnade forskare för risken av allvarliga pandemier. Nu vet vi att det finns en stor risk för än värre pandemier i framtiden om mänskligheten inte ändrar sitt förhållande till naturen.

Kollaps av det ekonomiska systemet
Vårt ekonomiska system, kapitalismen, har varit framgångsrikt för att öka det materiella välståndet, främst västvärlden. Men har även gett ett ökat välstånd för en över- och medelklass i många utvecklingsländer. En förutsättning för att dagens kapitalistiska ekonomiska system ska fungera är att det sker en ständig ekonomisk tillväxt. Om den ekonomiska tillväxten av någon anledning avstannar, eller till och med minskar, utan att det sker planerat kommer det att leda till en kollaps av det ekonomiska systemet. Följderna kommer att bli förödande för alla människor på jorden.

Social kris
Forskningen visar oss att sociala problem ökar i samhället, men även att mental ohälsa ökar utan att det direkt ger synbara sociala problem. Det är mer vanligt att beskriva sociala problem i kategorier av brister i levnadsförhållanden. Det kan gälla missbruk av olika slag, fattigdom eller olika typer av brottslighet. Men ofta är dessa beteenden mer symptom än själva grundproblemet, otillfredsställda sociala behov.

Människan är en social varelse som kräver en stark grupptillhörighet för att må bra. Vi har vissa sociala behov, som kan variera från människa till människa. Det finns olika definitioner och begrepp för att förklara vad sociala behov är. Men vi behöver alla ett visst mått av kärlek, omsorg, uppskattning, bli sedda och få tillhöra en gemenskap. Om vi i vårt liv inte får våra individuella sociala behov tillfredsställa kan vi få sociala problem. Kort sagt vi mår inte mentalt bra.

Och det är bara i social samverkan med andra som stora problem kan lösas, speciellt där människan själv är en del av problemet. I dagens samhälle har många tidigare naturliga sociala grupper avvecklats (t.ex. storfamiljen, bygdegemenskapen, folkrörelseföreningen) och till viss del ersatts av konsumtion av TV-program, serier och filmer på nätet och olika virtuella grupper på nätet.

Sammanfattningsvis vill vi beskriva läget i samhället så att vi har en social kris.

Samband mellan de olika hotbilderna
Om mänskligheten inte lyckas med att hålla 2-gradersmålet kommer det att påskynda katastrofen för den biologiska mångfalden och en kollaps av det kapitalistiska systemet som vi känner det i dag.

Om vi skulle klara 1,5-gradersmålet men inte lyckas avvärja hotet mot den biologiska mångfalden blir det ändå enorma konsekvenser för hela mänskligheten, inklusive det kapitalistiska systemet.

Om mänskligheten inte klarar klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden ökar hotet för allvarliga pandemier. Omvänt så skulle en världsomspännande och mer dödlig pandemi, än Corona-pandemin, kunna få hela det ekonomiska systemet att kollapsa.

Den inbyggda drivkraften i kapitalismen, med dess negativa effekter för klimathotet och den biologiska mångfalden, är svår att ändra på. Men ska vi lyckas med det måste det nuvarande ekonomiska systemet utvecklas successivt till något nytt som inte leder till en katastrof för hela mänskligheten. Utmaningen är att utveckla dagens kapitalistiska system så att ekonomisk tillväxt kan ske inom ramarna för vad som är ekologiskt och socialt hållbart.